viernes, 20 de enero de 2012

SEAT 1950-1977
L'arquitectura de la repressió


L’Ateneu Santfeliuenc, a través de l’USLA, ha desenvolupat una activitat cultural important vinculada a la recuperació de la memòria democràtica. Amb l’exposició “SEAT 1950-1977. L’arquitectura de la repressió” produïda per l’Associació Memorial Democràtic dels treballadors de SEAT i pel Memorial  Democràtic de Catalunya volem apropar aquesta història a la ciutadania de Sant Feliu de Llobregat, la ciutat de les roses i capital de comarca del Baix Llobregat. Molts dels nostres ciutadans, treballadors de l’empresa, han estat protagonistes d’aquesta memòria i de la manera solidària es van jugar els seus llocs de treball i la llibertat per fer possible un futur democràtic per a tots i totes.

El franquisme va voler vendre cap a l’exterior la fàbrica SEAT com un model de la modernització industrial i social que estaba experimentant el pais. Era la seva empresa “mimada” i la joia de la corona de l’autarquia del Movimiento. El que no va dir el franquisme i el seu Movimiento va ser que, entre els murs de l’empresa, va aplicar una repressió política i sindical sistematica. I el que no va poder detenir va ser la reacció dels treballadors, que van saber construir consciència de classe i consciéncia política per posar fi a la dictadura i al franquisme. Allà hi habia ciutadans de Sant Feliu de Llobregat que van posar-hi el seu granet de sorra.

Aquesta exposició té el mèrit de fer conèixer aquets esdeveniments, de mantenir viva la memòria davant l’oblit i fer-ho a partir dels mateixos traballadors que van viure els esdeveniments des dels seus llocs de treball. Val la pena que ens hi apropem com deutotrs que som tots de la seva lluita per millorar la vida de les persones i per aconseguir la democràcia i llibertats de què avui gaudim.

No hay comentarios:

Publicar un comentario